Surdeg

Det är ingen idé att hymla med det. Surdeg är knepigt. Jag har polare som bokstavligen talat slitit sitt hår över surdegar som vägrar jäsa, som möglar eller bråkar i största allmänhet. Så bli inte besviken om du misslyckas första, andra eller femtielfte gången. Försök igen. Eller maila mig så skickar jag lite torkad surdeg som du kan använda för att starta din egen.

Ingredienser:
Ekologiskt rågmjöl (knepigt) eller vetemjöl (knepigare)

Gör så här:
Dag 1: Blanda 250 gr mjöl med 350 gr rumstempererat vatten. Täck med lock eller plastfilm, men tänk på att lämna en liten glipa. Låt stå i 24-48 timmar.
Dag 2 eller 3: Släng huvuddelen av surdegsstarten (behåll ca. 200 gr) och friska med 250 gr nytt mjöl och 350 gr vatten. Låt stå i 24-48 timmar.
Dag 3 till 6: Det bör nu ha börjat bubbla lite lätt och dofta angenämt syrligt. Friska degen enligt steg 2 igen och låt stå i 24-48 timmar.

Nu bör du ha en livlig och väldoftande surdeg. När du skall baka så friskar du degen enligt följande: slå av allt förutom ca 100 gr. Tillsätt 150 gr mjöl och 200 gr vatten. (mängden beror naturligtvis på hur många degar du tänk sätta men detta räcker till att baka ett sånt här samt att friska surdegen på nytt.

Du bör friska din surdeg med jämna mellanrum, annars riskerar den att ”dö”. Jag bakar 1 till 2 gånger i veckan, men jag har haft min surdeg ståendes i tre veckor. Jag förvarar alltid min surdeg i kylen, i en glasburk utan tätsittande lock. Detta förhindrar att det skapas ett övertryck i burken som (faktiskt) kan explodera.

Tips från coachen: Att starta en vetesurdeg kan vara riktigt svårt. Jag rekommenderar därför att börja med en rågsur som du sedan använder till att starta en vetesur. Efter några friskningar finns det inget råg kvar men däremot en härlig bakterieflora. Har du svårt att få igång surdegen kan du pröva att flytta bunken till ett varmare ställe. Skåpet ovanför kylen eller ett badrum med golvvärme funkar bra.

Lycka till!