Pilsnerpilles World Famous Ribs

Det här receptet har jag anpassat efter ett ”orginalrecept” av Fredrik ”@pilsnerpille” Pihlqvist. Fan vet var han har fått det ifrån. Han har säkert snott det. Den jäveln.

Fredriks recept är något i stil med: ”Koka ribsen i ca 1,5 timmar. Blanda glazen; 1 dl farinsocker, 1 dl japansk soya, 1 dl ketchup, 1 dl honung, 1 pressad vitlök, sesamolja och en sjuhelvetes massa ingefära. Chilli eller tabasco efter smak. Pensla med glazen och bränn av dem i ugnen. Fortsätt pensla tills de är klara. Ca 30 min. ”

Fredriks originalrecept är baserat på tunna revben. I mitt recept har jag bytt ut dem mot tjocka, men allt funkar. Det funkar till exempel finfint att köra en fläskkarré (helst på benet) om du föredrar Pulled Pork.

Så, här är mitt modifierade recept. Jag hävdar inte att det är bättre. Bara annorlunda.

Recept för 4 rejäla portioner

Revbenen
2 kg revben (tjocka eller tunna)
3 stora gula lökar
2 stora morötter
10 korn Vitpeppar
10 korn Svartpeppar
3 lagerblad
1 knippe Kvisttimjan
25 gr salt per liter vatten

Glaze
100 gr japansk soya
50 gr chilisås (jag föredrar Heinz)
50 gr tomatketchup (dito chilisåsen)
30 gr kalvfond
25 gr mörkt muscovadosocker
25 gr farinsocker
25 gr neutral honung
25 gr lönnsirap
10 gr kinesisk soya
10 gr sesamolja
5 gr Chipotletabasco
50 gr finhackad ingefära
3 stora vitlöksklyftor, finhackade
1 finhackad chilefrukt (spansk peppar)
Limesaft
Svartpeppar

Gör så här:

Skala och dela ner lök och morötter i en stor kastrull och lägg i kryddorna. Lägg revbenen ovanpå och fyll på med vatten tills det täcker benen. Jag föredrar att koka i saltat vatten. Mellan 2,5 och 3 % salt brukar bli lagom. Alltså 25-30 gr salt per liter vatten. Man kan naturligtvis även rimma revbenen innan i en saltlösning, men det är lite överkurs och du måste ändå koka i saltat vatten.

Koka upp, skumma av och sjud under lock till du kan sticka en smal kniv genom den tjockaste delen av köttet. Det tar runt 2 till 2,5 timmar. Men det beror lite på köttkvaliteten. Har du en tryckkokare går det snabbare.

Låt revbenen svalna i buljongen under natten. Du kan skippa detta om du vill äta samma dag.

Blanda ihop alla ingredienser till glazen och balansera syran med limesaft. Smaka av med svartpeppar.

Sätt ugnen på 250 grader. Pensla revbenen med glazen och sätt in i ugnen. Kör i ca 10 minuter i mitten av ugnen, sänk därefter värmen till 200 grader och pensla var 10:e minut ungefär tills glazen karameliserats fint och benen är genomvarma. Hur lång tid det tar beror på din ugn, men räkna med en timme för tjocka ribs och 20 till 30 minuter för tunna. Vid tunnare ribs rekommenderar jag att du behåller den högre värmen och penslar oftare. Du vill att glazen skall fästa och karamelliseras, men inte brännas för mycket. Funkar även fint att grilla.

That’s it! Servera förslagsvis med bakad potatis, picklad rödlök, coleslaw och en kall öl.