Lindqvists Fyrkant

Lindqvists Fyrkant

Det finns ett köpebröd som heter “Karlssons Fyrkant” och eftersom det är ett av Malins favoritbröd, bestämde jag mig för att göra min variant.
Jag har valt att göra ett surdegsbröd, men om du vill kan du byta ut surdegen mot jäst. Men det kommer inte bli lika gott.
Här är i alla fall resultatet. Lindqvists Fyrkant. Hoppas det smakar.

Ingredienser
400 gr vetemjöl special
200 gr rågsikt
100 gr rågmjöl
150 gr vetesur
100 gr rågsur
500 gr vatten
75 gr honung
75 gr brödsirap
50 gr rapsolja
10 gr fänkålsfrön
10 gr kumminfrön
25 gr salt
Smör

Gör så här:
Börja med att mortla kummin- och fänkålsfrön. Mät sedan upp resten av ingredienserna förutom saltet och kör i degblandare på låg växel i 4 minuter. Tillsätt sedan salt och kör i ytterligare 8 minuter på mellanväxel. Låt degen vila i bunken i 30 minuter innan du fördelar den lika i två långa, lätt smörade brödformar.
Jäs degen till dubbel storlek. Det bör ta 3 till 6 timmar i rumstemperatur, lite beroende på hur livlig din surdeg är. Om du använder jäst går det naturligtvis snabbare. Har du tid så jäs gärna i kyl över natten.
Sätt ugnen på 250 grader. Helst en halvtimma innan du skall grädda brödet så att ugnen är riktigt varm.
Ställ formarna på galler mitt i ugnen och grädda i 15 minuter och sänk sedan värmen till 200 och kör i 30 minuter till.
Ta sedan ut formarna och vänd ut brödet på gallret. Stäng av ugnen och låt brödet stå i 10 minuter på eftervärme med ugnsluckan på glänt. Detta torkar ut ytan och gör den knaprig.
Låt svalna och ät med riktigt smör och en god lagrad ost.
Tips från coachen: Om du vill göra brödet med jäst istället för surdeg så ta inte mer än 10 gram och rör ut det i vattnet innan du har i resten av ingredienserna.

Lämna ett svar