Cheesecake in a Jar

Cheesecake in a Jar

Då var det dags för Cheesecake. I en burk. Du kan naturligtvis använda en springform som vanligt, men jag tycker det här blir roligare.
Grundreceptet är en klassisk New York Cheesecake men när man använder glasburkar bör man använda bain-marie-metoden, alltså ett vattenbad. Precis som när man gör Crème Brûlée.
Det är receptet är för 8-10 personer och jag har använt 200 ml-burkar från italienska Bormioli. Du  hittar dem på välsorterade köksbutiker. Om du använder en annan sort så är det viktigt att du kontrollerar att glaset är härdat och tål att köras i ugnen. Säg inte att jag inte varnade er.

Ingredienser botten:
75 gr osaltat smör
150 gr digestivekex
Havssalt

Ingredienser fyllning:
600 gr Philadelphiaost
170 gr socker
2 msk vetemjöl
1 Vaniljstång
1 liten citron
2 stora ägg
1 äggula
2 dl gräddfil

Gör så här:
Till att börja med är det bra om ingredienserna är någorlunda rumstempererade, så ställ fram dem en halvtimma innan du börjar.

  1. Börja med botten. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Smält smöret och krossa kexen fint. Blanda därefter ihop och smaka av med ett par nypor havssalt. Det skall kännas lite som blöt sand.
  3. Fyll varje burk med ca 20 gr av kexblandningen och platta till. En espressotamper funkar fint. Baka av i ugnen i 10 minuter. Ta ut och låt svalna.
  4. Fortsätt med fyllningen. Höj ugnsvärmen till 200 grader.
  5. Använd en slickepott och rör philapelhiaosten till en jämn ostmassa och tillsätt en tredjedel av strösockret, rör ihop och fortsätt med nästa tredjedel tills allt socker är väl utblandat i osten.
  6. Skåra vaniljstången och tillsätt fröna, tillsammans med vetemjölet. Rör ihop.
  7. Byt till en ballongvisp och tillsätt äggen, ett i taget och avsluta med äggulan.
  8. Avsluta med att röra ner gräddfilen och zest och saft av en halv citron. Vispa inte utan rör, du vill inte ha in för mycket luft i smeten.
  9. Fyll ca 100 gr i varje burk och ställ den i en långpanna med höga kanter. Ställ in den i nedre delen av ugnen och häll hett vatten i långpannan, ungefär till samma nivå som fyllningen i burken. Grädda i 10 minuter, sänk sedan till 100 grader och grädda ytterligare 25 minuter. Ta ut en burk och skaka den lätt i sidled. Om fyllningen “wobblar” lite lätt så är den klar. Stäng nu av ugnen och låt cheesecaken stå på eftervärme i 2 timmar. Detta förhindrar att fyllningen spricker. Låt sedan svalna och ställ in i kyl. Minst tre timmar, helst över natten.

Ta ut cheesecaken ur kylen en halvtimma innan du skall äta den. Toppa med färska bär och servera.

Tips från coachen: Vänd bären i en sockerlag innan du läggar på dem. Då får de en fin glansig yta och lite extra sötma.

Lämna ett svar