Popovers, NYC stylie!

Popovers, NYC stylie!

Året är 2008. Platsen, Upper East Side, New York. Det är en solig lördagsförmiddag och vi sitter på ett fik med namnet “Popover Café”. Här är, som namnet antyder, specialiteten Popovers. En Popover är en slags “puff pastry” som påminner lite om petit chouxer eller en Yorkshire Pudding utan fyllning.
Det här receptet lämpar sig bäst för brunchen, men man kan smaksätta med till exempel gruyere eller parmesan och färska örter och servera dem som tillbehör till en förrätt som soppa eller risotto.

Ingredienser för 12 Popovers
3 normalstora ägg (rumstempererade)
250 ml röd mjölk
150 gr vetemjöl
50 gr smör
15 gr socker
5 gr salt

Gör så här:
Sätt in popover-bläcket (eller ett vanligt muffins-bläck) i ugnen på 200 grader. Smält smöret.
Om du tar äggen direkt ur kylen så lägg dem i varmt vatten i 10 minuter. Ljumma mjölken och vispa den tillsammans med äggen. Det skall skumma ordentligt.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem tillsammans med smöret och slå över i en kanna.
Ta ut bläcket och spreja eller gnid in med en neutral olja (även om du har ett teflonbläck så fastnar smeten lätt). Fyll till ungefär tre fjärdedelar och skjutsa in i ugnen. Grädda i 20 minuter på lägsta falsen, sänk därefter till 175 grader och grädda i ytterligare 20 minuter eller till Popoversarna (?) är gyllenbruna. Ta ut ur ugnen och ur formen med en gång. Gör ett litet snitt i sidan så att ångan pyser ut.
Servera med till exempel jordgubbssylt och vispgrädde.

Specialplåt för Popovers.

Specialplåt för Popovers. Muffinsformar funkar också, fast Popovern blir inte lika hög.

Lämna ett svar