När det kommer till comfort food så är Moules Marinières med Pommes Frites en av mina absoluta favoriter. Det går (förhållandevis) snabbt att laga och är en utmärkt ”Sharing is Caring”-rätt.
Servera med surdegsbröd, aioli och en god belgisk öl. Hoegaarden eller Maredsous 6 funkar utmärkt. Om ni föredrar vin så föreslår jag en torr Riesling från Alsace eller en Sauvignon Blanc från Chablis.
Nåväl, det här är mitt recept på Moules Frites.
Moules Marinières
4 personer
2 nät blåmusslor, ca 2 kg
3 medelstora Schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 dl fiskfond
1 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
En rejäl näve bladpersilja
Färsk timjan
Chiliflakes
Svartpeppar
Salt
Olivolja
Gör så här:
- Skölj musslorna i kallt vatten och dra bort ”skägget”. Släng alla musslor som är öppna och inte stänger sig om du knackar på dem.
- Hacka löken fint och stek mjuk tillsammans med timjan i olivolja på medellåg värme.
- Häll i vitt vin och låt alkoholen koka bort i nån minut.
- Höj värmen och tillsätt vin, grädde och hälften av persiljan. Koka upp och låt puttra i 5 minuter.
- Lägg i musslorna och lägg på ett lock. Ånga klart tills musslorna öppnat sig, ca. 3 minuter.
- Skaka kastrullen och strö över resten av persiljan. Servera direkt.
Dillslungad Pommes Frites
4 personer
Ca. 1 kg potatis av en fast sort
Ett knippe dill
Salt
Olja till fritering
Gör så här:
- Börja med att tvätta och skära potatisen i stavar, ungefär 1×1 cm. Lägg potatisen i kallt vatten i cirka en halvtimma. Detta för att dra ur stärkelse ur potatisen. Beroende på sort kan du behöva byta vatten ett par gånger och eventuellt låta den ligga lite längre. När det är färdigt är vattnet helt klart.
- Koka eller ånga potatisen tills det är ”al dente”. Kyl i isbad.
- Fritera gyllengula i 160 grader. Ca. 6-8 minuter.
- Vid servering friteras potatisen klar i 2 minuter i 190 graders olja.
Aioli
Utgå från receptet på majonäs men byt ut en halv deciliter rapsolja med olivolja och lägg till en eller två klyftor riven vitlök. Smaka av med citron, salt, cayenne- och svartpeppar.