Limabacka Kvarn

Häromdagen tog jag med mig Charlie och Sasha till Väröbacka för att besöka Limabacka Kvarn. De var väl i ärlighetens namn kanske inte lika entusiastiska som jag var men de hade inget val. Medan de satt och surade utanför så fick jag ett snack med mjölnare Bengt Nybergh. En rakt igenom sympatisk och engagerad man.

SAM_0177-1024x682

Limabacka producerar mjöl från råg och vete som har sitt ursprung i Halland. Ett mjöl helt utan tillsatser som sålunda kan KRAV-märkas.

I Väröbackatrakten lär det en gång i tiden funnits 13 väderkvarnar och Limabacka och dess kvarnbyggnad har stått här sedan 50-talet. Efter ett uppehåll under 70-talet startades kvarnen upp igen under 80-talet, nu med ekologisk inriktning. Sedan 2005 ägs kvarnen av en mjölnarr och 10 odlare och producerar ungefär 500 ton mjöl om året.

IMG_7124

Efter mitt snack med Bengt lastade jag in 50 kg specialvete samt lite rågmjöl och helkorn och begav mig hemåt. Väl hemma visade det sig att jag tappat min hemnyckel. Hos Bengt. Fan.

Men, ingen olycka som inte har nåt gott med sig. Det visade att Bengt skulle till Göteborg dagen efter för att leverera mjöl till det utmärkta lilla surdegsbageriet Lilla Sur i Munkebäck. De bakar uteslutande med Mjöl från Limabacka och är värda en omväg i sig.

www.limabackakvarn.se

www.lillasur.se