Hamburgerbröd Brioche Style

Brioche är ett luftigt frukostbörd med massor av ägg och smör i. Fruktansvärt onyttigt. Från frankrike, naturligtvis. Och… sviiiingott! Äggen i degen gör att degen kan binda massor av fett, ungefär som när man gör en emulsionssås som majonäs eller hollandaise. Detta är en variant av brioche, som jag ändrat lite så att det funkar som hamburgerbröd.

Traditionellt ska man kalljäsa en brioche, men detta receptet fungerar fint i rumstemperatur. Det går sålunda snabbare, men utvecklar inte riktigt lika mycket smak.

Ingredienser
200 ml röd mjölk
10 gr jäst
3 ägg (ca. 180 gr)
25 gr socker
50 gr honung
20 gr salt
500 gr vetemjöl special
150 gr smör (rumstempat)
+ 1 extra ägg för glaseringen

  1. Rör ut jästen i mjölken.
  2. Tillsätt resten av ingredienserna förutom smöret. Lägg i saltet sist så undviker du direktkontakt med jästen. Den dör nämligen då.
  3. Kör i degblandare på låg växel i ca 4-5 minuter, tills degen börjar se glansig och smidig ut.
  4. Öka till mellanväxel och börja mata i smöret, lite i taget, till allt smör är ordentligt inarbetat.
  5. Jäs degen i bunken i ca. 2 timmar, eller tills den dubblats i storlek.
  6. Vänd ut på bakbordet och dela degen i 8 till 12 delar, beroende på hur stora bröd du vill ha.
  7. Om du som mig gillar lite högre bröd, så rulla delarna till bollar som du plattar till lite lätt.
    Vill du ha lägre, vidare bröd så går du loss med kaveln.
  8. Jäs igen till dubbel storlek (i kyl över natten om du vill).
  9. Värm ugnen till 200 grader (varmluftsugn, annars 225) och pensla de uppjästa bröden med ägg, lätt uppvispat med vatten och en nypa salt.
  10. Skicka in i den varma ugnen och grädda i 15-20 minuter.

That’s it. Du har nu bakat hamburgerbröd, brioch style! Njut med en högrevsburgare, eller käka som dom är. Det är gött det med.

Tips från coachen: Dela och stek bröden i olja/smör på snittytan. Då drar inte bröden åt sig riktigt lika mycket köttsafter utan behåller sin spänst lite bättre.