Granola uppfanns i USA i mitten av 1800-talet och är fortfarande en amerikansk stapelvara hos frukostivrarna. Det är en sorts müsli baserad på havreflarn, ofta rostad med honung. Det här är min variant. Hoppas ni prövar detta receptet. Det är aaawesooome!
Ingredienser:
300 gr rågflingor
300 gr havregryn
200 gr solrosfrön
200 gr pumpakärnor
200 gr grovt hackade hasselnötter
200 gr grovt hackade sötmandlar
100 gr sesamfrön
200 ml rapsolja
50 ml sesamolja
150 ml flytande honung
100 ml lönnsirap
200 ml vatten
2 msk mald kanel
2 tsk salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader. Lägg alla torra ingredienser (inklusive kryddor) i en stor bunke och blanda väl. Häll därefter på resten av ingredienserna och rör runt med en stor slev. Låt stå i 10 minuter och fördela sedan ut blandningen i två långpannor.
Sätt den ena plåten i övre delen av ugnen och den andra i mitten. Börja torka granolan i 15 minuter och vänd sedan runt blandningen med en stekspade och byt plats på plåtarna.
Upprepa detta steg tills granolan är jämt rostad. Den skall vara mörkt gyllenbrun.
Låt svalna och blanda med till exempel torkad frukt och kokosflarn.
Serveringsförslag: Naturell yoghurt och färska bär eller frukt.
Tips från coachen: Tänk på att vissa sesamoljor är väldigt kraftiga i smaken, så receptet kan behöva modifieras något. Egentligen finns inga regler för vad du kan ha i. Testa olika oljor (undvik dock olivolja), kryddor och cerealer som till exempel dinkelflingor.