Coleslaw

Coleslaw

Jag tycker coleslaw är ett av de bästa påhitten från USA. Egentligen är det bara dressad kål, ofta med majonnäs. Däri ligger också genialiteten och problemet.
Ofta blir coleslaw väldigt “majonnäsig”. Missförstå mig rätt; jag gillar majonnäs. Men det kan bli för mycket av det goda.
Därför uppmanar jag er att själva testa er fram till er optimala mängd majonnäs. Här är min. Tillsammans med övriga ingredienser.

Ingredienser för ca 6 personer:
500 gr vitkål
100 gr morot
100 gr silverlök
1 dl majonnäs
1 dl gräddfil
2 msk Vitvinsvinäger
Tabasco
Cayennepeppar
Socker
Salt
Vitpeppar
Svartpeppar

Gör så här:
Dag 1 (Kan hoppas över om du inte hinner, men jag rekommenderar att du gör som jag säger): Strimla kålen mycket fint. Gärna med en mandolin. Lägg i ett durkslag, salta (lagom) och lägg en tallrik eller ett grytlock ovanpå som du tynger ner med till exempel en mortel. Saltet drar vätska ur kålen som tyngden pressar ur. Glöm bara inte att ställa durkslaget i en djup tallrik. Annars har du vatten i hela kylen.
Dag 2: Pressa ur det sista vattnet ur kålen och flytta över i en stor bunke tillsammans med lika fint strimlade morötter och lök.
Blanda majonnäs, gräddfil och vinäger till en dressing. Smaka av med socker och kryddor. Försök hitta en balans mellan sötma, syra och hetta. Var dock försiktig med saltet eftersom kålen redan är salt. Vänd sedan ner dressingen i kålblandningen och blanda noga.

Tips från coachen: Det finns egentligen inga regler när det gäller coleslaw. Testa med olika typer av kål, lök och morötter. Äpplen och päron funkar också bra i. Tänk bra på att anpassa syran och sötman i fall du använder frukt.

Lämna ett svar