Black Pepper Chicken

Kyckling med svartpeppar har länge varit en favorit hos mig på riktiga kinesiska restauranger. Jag har inte hittat nån som gör det bra i Sverige än.

Tricket är att balansera sötman och syran med hettan av svartpeppar. Mitt tips är att våga använda mycket svartpeppar. Men smaka dig fram. Kryddar du för mycket så blir rätten oätlig.


Ingredienser 4 personer:

400 gr benfri kycklinglårfilé
45 gr vetemjöl
2 stora rödlökar
1 spansk chilepeppar
2 klyftor vitlök
50 ml rapsolja att steka i

Till såsen:
4 msk ostronsås
1 msk risvinäger (vitvinsvinäger går också bra)
1 msk japansk soya
1 msk råsocker
1-2 tsk nymald eller krossad svartpeppar

Dekoration (valfritt):
1 knippe Vårlök

Gör så här:

  1. Hetta upp oljan i en wok eller stekpanna.
  2. Skär kycklingen i lagom stora bitar, ca 2×2 cm och vänd den i mjölet.
  3. Skär löken i fina båtar och gör fin brunoise (små jävla tärningar på köksfranska) av vitlök och chilepeppar.
  4. Blanda alla ingredienserna till såsen.
  5. Stek kycklingen på hög värme tills den börjar få färg och gå sedan i med löken. Låt den fräsa med nån minut och lägg sedan i vitlök och chilepeppar. Gå nästan omedelbart i med såsen så att vitlöken inte bränner och låt puttra i någon minut.
  6. Smaka av med mer svartpeppar och vinäger om det behövs. Lägg upp och dekorera med fint skuren vårlök.

That’s it! Servera med ris och eventuellt wokade grönsaker.

Tips från coachen: Jag föredrar också att utelämna salt ur den här rätten. Det räcker gott med sältan i ostronsåsen och soyan.