Äntligen Äppelmust

Det finns över 7500 sorters äpplen registrerade. I Sverige har vi i runda slängar 200. Alla lämpar sig inte att göra must på, så fråga, googla eller prova dig fram.
Jag gjorde must på Marcus äpplen. Han visste inte vad det var för sort och inte jag heller, men gott blev det.
Så, som utlovat, om ändå lite sent, här är receptet på min äppelmust.

Ingredienser, ca 5 liter must
Ca. 3 kg äpplen
6 liter kallt vatten
1 tsk natriumbensoat
1 msk vinsyra
Ca. 100 gr socker per liter avrunnen must

Gör så här:
1. Häll vattnet i en stor behållare. En hink eller en kastrull funkar fint. Tillsätt natriumbensoat och vinsyra. Rör om.
2. Klyfta äpplena och lägg dem i vattnet. Du behöver inte skala eller kärna ur dem.
3. Täck med ett lock eller ugnsfolie. Det skall inte vara helt tätt, utan det är bra om det kommer in lite luft.
4. Nu är det bara att vänta. Låt äpplena dra i fem till sex dagar och rör om ordentligt två gånger om dagen.
5. Sila musten genom en silduk i en kastrull. Tillsätt sockret och ge musten en hastigt uppkok så att sockret löser sig.
6. Låt svalna något och häll över musten i sterila glasflaskor. Förvaras mörkt och svalt.

Tips från coachen: Smaka på musten innan du tillsätter socker. Du kan behöva minska eller öka mängden. Vissa sorter behöver inget socker allt.